fredag 25 november 2011

Familjen Bodilsdottir-frankrikes karta

Frankrike har mest kustklimat, förutom den lilla kustbiten vid medelhavet som har medelhavsklimat. Kustklimat innebär att landet har mer jämn tempeatur över året. På vintern är det ca -5 till 0 celcius och på sommaren ca 15-20 celcius. Nederbörden per år är lite olika i olika delar av landet, men 500-2000 ml per år ungefär, vilket är ganska normala mängder. Vegetationen i Frankrike är för det mesta brunjordar och lite rendzina. I frankrike finnsindustriområden främst runt storstäderna Paris, Mrsielle och Lyon. Det finns också ett par kärnkraftverk, metallindustrier, bil och flygplansindustrier, oljeraffinaderi m.m. Frankrike är alltså ganska stort inom industrin. Även befolkningen är stor, och den ökar för varje år. Allt detta folk gör att det blir rätt så tätbefolkat. ca 112 invånare per km2. Det ger frankrike en 67 plats på världens mest tätbefolkade länder. 
(M.E)

Ryssland- geografi

Ryssland

Befolkningsmängd: i västra Ryssland ca 1-10 invånare per km2, upp till 50 på de tätaste platserna.

Klimat: inlandsklimat

Nederbörd: årsnederbörd 500-750 mm

Temperatur: januari -15 c till -5 c.  juli +15 c till +20 c

Vegetation: Barrskog & blandat barr&lövskog

Gruvor/industri: järnmalm, mangon, kalium & bauxitgruvor. Järnverk, stålverk, metallverk, kemisk industri & textilindustri.

Etnisk sammansättning: mest ryssar, även baltiska, finska och slaviska folk.

Befolkningstillväxt: förminskas

Problemområden: -
 
(E.W)

Familjen Frisk Wales / Historia

Hej bloggen, idag var vi och kollade på ett fort i Cardiff. gammel Farmor sa att namnet Cardiff kommer från en romersk general som hette Alulus Didius. 1905 blev Cardiff en stad/ huvudstad. Vi var med en guide som visade oss runt i staden han pratade om Familjen Buts av Skottland som var en mycket rik familj som borde i Cardiff. Dom investerade mycket pengar till kolindustrin. Under andra världskriget var det hårda tider. Familjen donerade all deras förmögenhet till Cardiff och blev då huvudstaden i Wales. Han berättade också om Wales som erövrades av England på 1200-talet och att engelsmännen byggde flera borgar och kring dem uppstod städer, men Wales förblev ett jordbruksland. På 1800-talet öppnade man flera stora kolgruvor där och många industrier växte fram i söder. Sedan 1930-talet har industrierna haft stora problem och många människor har flyttat från Wales.
Ha det bra puuuss! Från mig Fia / Familjen Frisk (K.L)








Familjen Sivhellmsdottir- Franskrike historia

FRANKRIKE
TJAA TJAA BLOGGEN !
Just nu sitter min familj Sivhellmsdottir i den fina staden Paris.
Förut idag var vi vid Eiffeltornet och åkte högst upp. Det var en riktig upplevelse att se över hela Paris. Ända problemet var när döttrarna försökte putta ner varann... Måste inskaffas lite regler i våran familj hedan efter känner jag. Efter det så shoppade vi en massa kläder, smycken och åt på en riktig fin resturang. Vi var även på en guide tur runt och fick dessutom lära oss en massa och Frankrikes historia.
Tänkte berätta en del nu.

Guiden berättade om den franska revolutionen och hur den uppstod. Jag visste knappt något om det så jag tänkte berätta vad jag lärt mig om det.
Frankrikes kung och drottning alltså Ludvig XVI och Marie Antoinette blev mer och mer egoistiska och ville ha allt det bästa för sig själva. De brydde sig inte om folket utanför hovet, vilket då gjorde folket upprörda och arga, så de skapade en revolution. Det slutade med att både kungen och drottningen blev avrättade medans deras två små söner fick en fosterfamilj.
Jag tycker att det var en rätt spännande guide tur.
Nu tänkte jag ta en tupplur, vi hörs imorgon
/ Rose-Marie Sivhellmsdottir. (B.N)

Familjen Bodilsdottir i London

Big Ben

Nu är vi vid Big Ben! Det verka inte vara något större för resten av familjen, för Lordis försvann direkt vid ytterligare en souveniraffär.. Men Maeds verkade faktist lite intresserad, men sen så träffade han en engelsk pojke som också gillade att samla på karameller.
Viking hade redan börjat fjäska för en av portvakterna vid Big Ben, och genom att ge honom en sådan ”snabbsilver” tröja, så slapp vi betala för inträdet.
Men så fort jag och Viking gick in, så var det som en storm av snygga engelsmän.
Efter att ha blivit nobbad av varenda engelsman, så bestämde jag mig för att fråga lite om big ben, och som vanligt: ”dom fula är dom smarta och trevliga”. Men den fula men snälla engelsmannen lärde mig och Viking lite om Big ben:
Det byggdes år 1856, men var inte klar förrän år 1859.
Den kallas också för ”the great clock of Westminster” och det är nästan 100 meter högt. För att vara exakt: 96,3 Meter. Klockan är mest troligt nämd efter personen ”Sir Benjamin Hall” som var tydligen var huvudkommissarie för byggnadsarbetarna.
Och att dom hade byggt big ben några år innan, men den gick sönder, då var det också han där Benjamin som var byggnadschef.

Men att lära sig saker är inte något av min starka sida, så jag gick därifrån. Men det var ju en riktigt fin kyrka :-) (M.R)

Ryssland- historia


Karta över Ryssland, men vi ska bara vara i den Europeiska delen, den till vänster om Uralbergen.

God dag bloggen. Det är Grillbritt som skriver. Vi ska ju tydligen åka på en Europaresa (fast vi inte har några pengar, har inte fått lön på två månader) snart, så jag har läst på lite om Ryssland. Watch and learn.

Rysslands historia

Ryssland har inte alltid varit ett land. Mellan 1922 och 1991 var Ryssland en konstitutionellt socialistisk stat som kallades Sovjetunionen. Sovjetunionen var uppdelad i 15 Sovjetrepubliker som styrdes av kommunistpartiet. Efter att de krigat mot Tyskland i Andra Världskriget stod Sovjetunionen som en av världens två supermakter, även om de förlorat stora delar under kriget.
De medverkade också i Kalla kriget mot USA och förlorade slutligen p g a ekonomiskt stillestånd och politiska oroligheter. Sovjetunionen upplöstes formellt i december 1991.
Fram till 1927 hade Vladimir Lenin makten över Sovjetunionen. Han ledde staten genom inbördeskriget medan han varvade många ”medlemmar”. 1927 tog Josef Stalin makten över Sovjet. Hans mål var att omforma samhället och kollektivisera jordbruket och industrin. Kollektiviseringen av jordbruket genomfördes mycket brutalt och ledde till en kraftigt minskad produktion, som i sin tur ledde till en svår svältkatastrof i början av 1930-talet. Under hela hans regeringstid avrättades och arresterades över en halv miljon människor.
Mellan 1953 och 1964 styrde Nikita Chursjtjov över Sovjetunionen.Efter honom fanns en rad mer kortvariga ledare, och när Sovjet föll (1991) var det under Michail Gorbatjovs ledning.

Jag själv tror att det har påverkat Ryssland (framför allt folket)att ha ett sådant här mörkt och blodigt förflutet. Det kan inte vara roligt att veta att ens land har varit ansvariga för att massor av människors död. Politiken och religionen är annorlunda. Det är ovanligare att vara troende eftersom man inte fick lov att vara troende under Sovjetunionens tid.

.
Såhär såg uppdelningen ut i Sovjetunionen.

Jag tror att detta har påverkat Rysslands (och de andra länderna som var inblandade) historia.

(E.W)

Familjen Heligbräck - sevärdheter London

HEJ!
Idag är det dags för familjen Heligbräck att åka hem från älskade London. Här har vi shoppat mycket och även besökt klaffbron Tower Bridge som går över floden Themsen, en otroligt vacker bro som byggdes i slutet av 1800-talet, bron invigdes nämligen 1894. Bron är ju en klaffbro, vilket innebär att den kan öppna sig om det kommer en båt som inte kommer under. Vi stod även högst upp på gångbanan som är emellan tornen, sjukt häftigt!!!! Sen kollade vi lite i museet för ångmaskiner i typ det ena tornet.. det tyckte jag faktiskt inte va så kul, jag menar.. vem vill se på typ en ångmaskin?
Svaret på den frågan är ju i och för sig Fritiof, han gick ju och glodde på alla maskiner som om det vore värsta snygga tjejerna för en ungdomspojke.

När vi va och shoppade så va vi självklart på Oxford street! Sjukt nice va det. Sen är det ju så att jag älskar märkeskläder, så självklart gick vi till köping centret Harrods... LOVE is the big word for it! Får ju shopping-orgasm bara av att titta på kläderna och inrednings grejerna som finns där!

/Love Fiona Heligbräck (M.H)

Turkiet

Tjeeennaaa! Detta är Lars-Olof-Leit-Bengt Makarov och jag är här för att berätta om våran resa till Turkiet.
Först visste inte mamma vart vi skulle så jag berättade lite för henne;
Turkiet är ett land som ligger i sydöstra Europa. Landet gränsar till 8 olika länder, i Europa gränsar landet Till Bulgarien och Grekland, medans I Asien gränsar det till Georgien, Armenien, Azerbajdzjan, Iran, Irak och Syrien.
Landet har 73 miljoner invånare, och är 775000 km2 stort.

Egentligen var det inte jag som berättade... Det var lille Ralph-åke som hade läst på sig riktigt ordentligt.

När vi hade landat och var på väg till hotellet var vi trötta, så vi somnade direkt. Nästa dag ville mamma få reda på lite om staden som vi var i, som hon såklart inte visste...
Ralph-åke lyste upp då, och passade på att berätta om istanbul, som vi befann oss i:
Istanbul är turkiets mest bebodda stad med 9 000 000 invånare. Men denna stad är dock inte huvudstaden, utan det är Ankara med sina 3,5 miljoner invånare. Ankara hette egentligen inte som den gör nu idag, det ändrades år 1930 från Angora. Staden har varit huvudstad sedan 1923 (Istanbul var det först)
Staden har styrts av många olika nationer, b.la Persiskt, Romerskt och Makedoniskt.
Mamma lyssnade ointresserat, medans ralph-åke rabblade på.
Nästa dag besökte vi huvudstaden Angoras gamla del, Ulus,
Det var många fina byggnader, mycket gamla dock..
Det fanns en strand där, och vi bestämde oss för att bada.
Det var ungefär 19 grader i vattnet, så de var rätt kallt (tyckte jag i alla fall)
Li, råkade bli biten av en valross, när vi var på stranden, men hon brydde sig inte så mycket, utan såg mer ut som om hon var glad, eftersom någon hade gett henne lite uppmärksamhet.
Det fanns inte så mycket att prata om i Ulus. Det var ganska ointressant, tyckte jag i alla fall.
Vi berättar snart om en ny resa :)
/familjen Makarov (H.R)


Familjen Frisk- Sevärdheter Wales

Wales – Sevärdheter / mat

Tja Bloggen!
I dag har vi varit vid South stack lighthous. Det är en fyr som ligger nordvästra delen av landet. Den är 28 m hög! Utsikten var fantastisk! Den står på en klippa där vågorna bryter jätte fint mot klipporna! Men gammelfarfar Sten fick så ont i ryggen så vi var tvungna att åka hem. Men efter en lång vila och en massage av Kurt så blev han bättre och vi åkte till ett museum. Jag tror det hette Museum of Welsh Life. Det var jätte fin och stort! En gång vad det Europas största museum. I museumet visar dom hur man levde förr i tiden. Ärligt talat tyckte jag det var jätte tråkigt så vi dröjde inte kvar så länge. Jag tror alla var hungriga så jag rekommenderade att vi skulle åka och äta. Vi åkte till en restaurang gammelfarfar och gammelfarmor tog Welsh rarebit som var en slags smörgås med ägg, ost och lite öl. Den smakade blä tyckte jag men gammelfarfar menade att det är bara för vuxna. Jag och min kusin tog Fish and Chips som är friterad fisk med pommes frittes. Det var jätte gott!
Puuuss! Från Fia / Familjen Frisk (K.L)

Slovenien-Kartan

  • Vegatation : Barrskog, lövskog och bergsvegation.
  • Gruvor : Bratislava.
  • Temperatur : Vintern ligger mellan -10 - 5
  • Nederbörd : Mellan 1000-2000 mm
  • Klimat : Bergsklimat dvs kallare destå högre man kommer.
  • Befolkningtäten : invånare per km2 ligger från 10-50
(D.T)

Österrike- kartan



 

Österrike- kartan


Österrike ligger i den tempererade zonen. Dom har bergsklimat och inlandsklimat. Det är kallare högt uppe i bergen och mildare i dalarna.
Det regnar och snöar mycket i Österrike. I bergen kan det komma över 2000 mm/år men i dalarna regnar det mindre, ca. 1000 mm.
På vintern kan det bli 0ºC- -10ºC och på sommaren +10ºC-+20ºC.
I Österrike är det är bergsvegetation, barr skog och lite lövskog.
I Österrike har man gruvor där man hugger järnmalm. De har kemisk industri, metall industri och elektronisk industri.
Det bor lite folk uppe i bergen, ca 1-10 inv/km² men i städerna bor det fler.
(K.R)

Tyskland-geografi

Yta: 357111 kvadratmeter

Befolkning: 82.2 miljoner

befolkningstäthet: 229 per/km

klimat: Genomsnittlig temp. I januari 5- till 0 och i juli 20- till 15. Östtyskland har mer inlandsklimat och Västtyskland har mer kustklimat.

Nederbörd: i norra Tyskland 500- 750mm regn och västra har ungefär 750-1000 på vissa lokala delar.
Vegetation: lövskog, mycket åkermark/ betesmark.
Relativt lite skog

högsta punkt:2962m

Gruvor/industri. Bilar, kemisk industri, högteknologi, flygplans industri, naturgas, olja och kärnkraftverk.

Yta: 357111 km

Befolkning: 82.2 miljoner.

Valuta: euro

statsskick: republik

(A.J)

Polen sevärdheter

Hejsan, hejsan Maeds här!

Igår var vi i Warszawa Lordis höll på och sprang runt och letade efter någon affär där man kunde köpa gamla souvenirer. Gördis ville hitta någon snygg polack att flörta med men hade som tur var hade hon inte så stor framgång. Viking tyckte inte det var alls roligt och var bara allmänt sur. Men jag Maeds verkade vara den enda som hade tur, jag hittade en karamell som liknade en unik polsk godis som jag har letat efter i evigheter, den kan jag lägga i min glasburk med resten av alla mina 200 sorter med godis.
Vi (familjen Bodilsdottir) bestämde oss för att besöka Auschwitz idag dels eftersom Lordis är väldigt intresserad av gamla historiska objekt från andra världskriget och dels för att det är en så stor del av historien.
Vi fick en jätte bra guide som förklarade en hel del.
Det här fick vi reda på:
Auschwitz var det största koncentrationslägret och det var uppdelat i tre stycken läger. Det var verksamt från 1940 till 1945.
90% av alla som dog där var judar. Resten var polacker, romer, sovjetiska krigsfångar mm. Det var verkligen jätte hemskt, att vara där. Lordis och Gördis grät sig igenom hela den guidade visningen. Guiden fick till och med avbryta ett par minuter eftersom ingen hörde vad han sa när Lordis grät som mest.

Idag så åkte vi tillbaka till Warszawa som är Polens huvudstad. Vi började med att bara gå runt i huvudstaden, men efter ett tag när vi bara hade vandrat omkring hela förmiddagen så började vi tröttna på det. Jag var visserligen redan ganska nöjd med mitt besök i Warszawa eftersom jag köpt lite nya godisar, och Viking verkade också rätt glad, han hade köpt lite dyra märkeskläder så det var ju bra för honom. Men vi beslutade att ta oss till en jazzklubb eftersom alla i min familj ääääälskar jazz. Jazzklubben vi bestämde oss för heter Tygmont och ligger på en bakgata i centrala stan. Tygmont ligger nere i källaren så det är helt mörkt men den är upplyst av stearinljus. Det var väldigt häftigt och jag tyckte det var jättebra musik! När det var slut så letade jag upp han som var sångare i bandet och bad om att få hans autograf, jag kan inte prata polska men som tur var följde Viking med mig och han är typ expert på alla språk. Jag fick tio autografer på vardera arm som jag är rätt stolt över. Han berättade även några saker om klubben för mig, som Viking sen översatte.

Sångaren sa att klubben invigdes 2001 då spelade en otroligt bra jazzmusiker för en publik på 400 personer. Även om klubben inte är särskilt gammal så är den ändå känd som en stor jazzklubb i Polen. Många personer tycker mycket om musiken och den inte särskilt dyra maten. Det är dessutom gratis inträde till klubben vilket Gördis och Lordis tyckte var väldigt bra. Men nu ska vi åka tillbaka till där vi bor. Såå...

HEJ DÅ!! (M.B)

Englands historia

Under 400-talet invaderades England i flera vågor av germanska stammar. I England bodde de romerska kelterna som behärskades av de nya bosättarna. Under 800-talet utsattes England för erövringar igen, fast av vikingar denna gången. De germanska stammarna försökte försvara sig men misslyckades. England erövrade Wales på 1100-talet.
Under 1500-talet började England utvecklas till en världsmakt men under 1600-talet uppstod en lång maktkonflikt och kungen avsattes. Konflikten slutade med att monarkin återupptogs med förlorade sin makt i parlamentet.
År 1707 ingick England i en union med Skottland även Irland lite senare, detta blev Det förenade konungariket Storbritannien och Irland.

En betydelsefull händelse för England var Industriella revolutionen. Den har inte bara påverkat England och Storbritannien utan också hela världen. Det var i slutet av 1700-talet som revolutionen påbörjades. Vetenskapsmän började uppfinna maskiner. För att samla alla maskiner på samma ställe skapades fabriker. Även jordbruket effektiviserades och bönder fick nu inget jobb så de flyttade till städerna och fick jobb i fabriker. Det gjorde att arbetarna i fabrikerna fick svältlöner. Produkter masstillverkades och hygienen blev bättre. Industrialiseringen spreds till övriga världen.
Revolutionen har påverkat England och övriga världen på många sätt, utan den skulle samhället vara helt annorlunda. Vi skulle antagligen inte leva i dagens tekniksamhälle. Om inte vetenskapsmännen hade börjat uppfinna saker skulle vi kanske inte haft bilar, fabriker, tåg, telefon och allt det andra. Alla dessa saker uppfanns under industriella revolutionen.
(E.T)

Sevärdheter i England !

När jag och min familj var i England var miljön väldigt soligt , som det inte brukar vara. Det första vi bestämde var att familjen MÅSTE besöka Stonehenge. Jag och Albin var inte så peppade för att kolla på ett par stenar som stog upp i olika formationer , så vi gick till Covent garden och Bloomsbury. Där finns det flera museum , Gallerier och mycket shopping. Efter ett tag så träffades vi igen . Jag och Albin hade flera påsar ned kläder skor och allt möjligt, vi satte oss ner och tog en sanbb fika. Efter fikan åkte vi väster ut till det rika områderns i London som T.ex. mayfair, st' James och Kensington.Där bor folk som varit rika i flera generationer , det var väldigt intressant att kolla på hur alla levde med deras dyra bilar och stora pooler. Efter det åkte vi till bårt hotel för att får is oss mat och sova lite inför imorgon. Nästa dag åkte vi och åkte ett varv i London eye och kollade in Big Ben .
(J.J)

Irlands historia

Hejhej bloggen!

Idag har vi varit och små shoppat lite. Ralph-Åke köpte ett nytt stetoskop till skolstarten om en månad. Vi hittade även en liten bokaffär med böcker om Irlands historia. Jag tänkte dela med mig liten av den intressanta informationen vi hittade i böckerna!

Visste ni att Irlands ursprungs invånare består av invandrare. Först kom iberierna från den pyreneiska halvön. Efter det ska kelterna ha kommit ca 300 f.kr. Kelterna trängde ganska snabbt undan iberierna pga deras vapen kunnighet.
Irland har ju även i många år varit förknippat med Storbritannien. Så 1921 blev önskan uppfylld, ja halvt i alla fall. Irland är delvis ett fritt land men inte helt, Bara delar av landet. Nordirland förblev en del av det Brittiskt riket.
1949 lämnade Irland Storbritanniens samvälde och blev republiker. Genom inträdet i EG 1973 minskade de ekonomiska beroendet av Storbritannien. Bred samsyn har uppnåtts genom fredsavtalet om Nordirland 1998.

När vi ändå är inne på Irlands historiska förhållande med Storbritannien tänkte jag berätta historian om påskupproret!
Tron om en fredlig metod minskade. Så tillslut började Irland ta till med vapen tillverkling. 1913 började Irland organisera sin arme som fick heta ”The Irish Volunteers” efter ett år fanns det 180 000 friviliga.
Men den dagen upproret skulle ske skede ett missförstånd så det fanns inte tillräkligt många vapen och bara 1500 män dök upp.

Det var lite mer från mig!

(A.S)

England -geografi

England

England är ett land som ligger i nordvästra Europa, en del av Storbritannien. Englands medeltemperatur under januari är -5 till 0*c. Under juli så är medeltemperaturen 5*c i nord och 15*c i syd.

Klimatet dom har är kustklimat. Englands årsnederbörd är 750-2000 mm medan det är 500-750 mm i syd.

Landets vegetation är: lite skog, mycket betesmark, lite medelhavsproduktion och ganska mycket åkermark.
Deras gruvor/industrier är flygplats,metall, bil,kemisk – industri, stenkol, oljeaffinaderi, kärnkraftverk, informationteknologi.

Englands befolkningstillväxt: 2001: 1,0% dog
2001: 1,1% föddes

Deras befolknigstäthet per km2 är: Nord :1-100km2
Center: 1-200km2+
Syd : 100-200km2+

(A.G)

Slovakiens historia

Slovakien ligger i Centraleuropa och gränsar till Polen, Ukraina, Ungern, Tjeckien och Österrike.
Huvudstaden heter Bratislava.
 
Historia: Tidigare har slovakien tillhört Ungern, men efter första världskriget delades Ungern upp i flera mindre stater. Då bildades Tjeckoslovakien.
första ledaren över Tjeckoslovakien var tjecken Tomas Masaryk.
Men Slovakernas inkomst per person var mindre än hälften av tjeckernas.
Då blev väl Slovakien inte helt glada...
Adolf Hitler kom och tog lite delar av Tjeckoslovakien (de delarna ligger i nuvarande Tjeckien)
och Ungern och Polen borjade attackera Slovskien.
Då sa Slovakiska nationella folkpartiets ledare Jozef Tiso till Tyskland, och Hitler gick med på att göra Slovakien en självständig stat ledd av Tiso.
Detta var 1939.
Slovakien var på Tysklands sida under andra världskriget.
Slovakerna blev däremot sura på Tiso, och Tjeckoslovakien återupprättades 1945.
Kommunisterna kommer till makten ledda av Gustav Husak och de slog ner allt som kunde ses som slovakisk nationalism.

En grupp med en tjeckisk kille som heter Vaclav Havel i spetsen publicerade ett manifest 1977 där de fördömde brott mot de medborgerliga fri och rättigheterna i Tjeckoslovakien (jag förstod inte riktigt meningen så jag skrev av...).
Trycket på de som styrde Tjecoslovakien ökade, folk ville demokratisera landet.
En massdemonstration slogs ner, men folk fortsatte protestera.
Under en demonstration sades det att en student hade dödats och det blev fler protester.
Till slut, 1989 (25 dagar efter att min syrra föddes :p) avgår Husak, och Vaclav Havel blir president.
I de första demokratiska valen vann slovakiska oppositionsrörelsen VPN en tredjedel av rösterna, en koalisionsregering bildas.
Premiärminister Mecair ville ha ett självständigt Slovavkien, men det ville inte ekonomen Vaclav Klaus som ville hålla ihop tjeckoslovakien, men eftersom de inte kunde komma överens föreslog han i alla fall en delning av landet.
1993 bildades republiken slovakien!
 Sen hände det massa mer, men jag orkar inte skriva det... Det skulle bli ALLTFÖR lång text då...

Y.K

Familjen Bodilsdottirs sevärdheter i Frankrike

CHACHA BLOGGEEEEEN!
Idag har varit en mycket händelserik dag, nästan lite FÖR  händelserik...
Vi är ju i staden Paris, en stor stad med mycket sevärdheter och shopping, till Lordis lycka. 
Den tanten älskar att springa runt med sina papiljotter i håret på shoppinggatorna och investera sina pengar på onödiga prylar. Hon är sååååå pinsam. Idag så väckte hon oss andra tre klockan kvart över sex och ropade: GOOODMOOORGOOON!Nu ska ni vakna för jag har planerat sååååå mycket roligt idag. Vi ska göra stan! 
Inte kul säger jag bara. Vi åt hotellfrukost och lämnade hotellet med Lordis glatt skuttande i täten. Vi andra kämpade så gott vi kunde med att hålla våra ögon öppna och inte somna mitt på gatan. Vårt hotell ligger väldigt nära den stora kyrkan Notre-dame. Det var inte bara vi som ville in i den kyrkan, vi fick trängas i kö med massa andra turister i 1,5 timmar innan vi kom in. Maeds gick iväg och tittade på en gubbe som spelade dragspel i 1 timma. Tur att vissa är lättroade iallafall. Men när vi väl kom in i Notre-dame så blev det lite mer intressant. Vilken kyrka säger jag bara! Den är enorm, och väldigt snygg att se på utifrån med sina två 69 meter höga och tjusiga torn. Jag läste lite fakta på en skyllt och där stod det att bara kyrkklockan i vägde 13 ton! Tydligen hade dom döpt kyrkklockan till Emanuel.. att ha namn på en klocka, knäppt va!? Det är en väldigt gammal kyrka också, den började att byggas år 1163 och blev inte färdig fören år 1345. 
Men vi tröttnade ändå ganska snabbt på Notre-Dame och gick vidare. Vi tog metron (Frankrikes tunnelbana) till Eiffeltornet. Alla förutom Gördis ville ta hissen upp, det kostade pengar. Gördis stod i en halvtimme och höll värsta föredraget om att vi måste spara pengar och att det blir jättebra motion för oss att gå upp för Eiffeltornet. Men 31 minuter in i föredraget så fick hon syn på en snygg fransman som gick mot hissen. Då sa hon: Äsch vi skiter i att spara pengar och tar hissen istället. Och så sprang hon mot hissen. Vi andra bara såg på varandra och suckade, typiskt Gördis alltså! 
Vi åkte hissen upp till mellanvåningen, för maeds vågade inte åka hela vägen upp. Hjälp säger jag bara , kan man bli fegare? Men även om vi inte åkte hela vgen upp så såg vi jättelångt, över hela Paris kändes det som. Eifeltornet är 324 meter högt. Och väger hela 10 000 ton! Och då kan man ju fundera på hur man vet Eiffeltornets exakta vikt? Hur fick man upp hela Eiffeltornet på en våg liksom? Sedan skedde den lilla hungerincidenten med Maeds som jag redan har berättat om.i ett annat blogginlägg. Så efter vi ätit oss mätta på crêpes fortsatte vi vår lilla utflykt i Paris. 
Vi åkte till Louvren med metron. Det är det största nationalmuseet i Frankrike och det mest besökta museet i hela världen!Det är ett av världens främsta konstmuseer och ställer bla ut den berömda tavlan Mona Lisa som är målad av konstnären Leonardo da Vinci.
Louvren var verkligen ett jättestort museum och på den centrala gårdsplanen stod en fett nice pyramid av glas. Det är en av alla Louvrens entréer. Det var väldigt många turister just vid pyramiden, men sedan inne på museet var det inte lika trångt. Maeds ville inte gå in på museet, han säger att han bara gillar modern konst. Kräsna unge :( Jag tyckte iallafall att det var en intressent upplevelse och det gjorde mina två adoptivmammor också. Tavlan Mona Lisa var mycket mindre än vad jag trodde den skulle vara och den var inglasad. 
Jag såg en film för några veckor sedan som heter Da Vinci-koden. Mycket av filmen utspelades här i Louvren och den handlade mycket om de gamla tavlorna här. Filmen är baserad på en bok och efter att boken och filmen släppts har faktiskt antal besökare per år höjts med 22 procent! 
Vi gick där och såg på alla konstverk i 2 timmar tills vi blev så trötta att vi åkte hem. Nu ligger de andra i min kära, men knäppa adoptivfamilj och snarkar i sina sängar. 
KramKram Viking. (M.E)

Kroatien

Historia

  • Kroatien och Ungern bildade ett kungarrike med samma kung på 920-talet men sedan tog Venedig makten över kustområderna.

  • Från 1925 blev Kroatien en del av Serberna och slovenernas kungarike, Jugoslavien.

  • Med hjälp av Tyskland och Italien bildade organisationen Ustaša den Oberoende staten Kroatien. Men Ustaša begick folkmord på judar, romer och ett stort antal serber.
Det var även kommunister och andra politiska motståndare som sattes i koncentrationsläger. Detta skedde under andra väldskriget.

  • 1991 blev det krig mot serberna och en hel del krig för det var då som Kroatien gjorde sig självständigt. Det var även en hel del konflikter med Jugoslavien

Geografi

  • Kroatien gränsar till Slovenien, Ungern, Serbien, Bosnien och Hercegovina och Montenegro. Det är svårt att avgöra vilken region Kroatien ligger i eftersom det ligger i gränslandet mellan Syd-, Central- och Östeuropa.
  • I den norra och nordöstra delen av landet är det mycket fält, åsar och sjöar.

Klimat: I januari är det det ganska milt väder, från -5 till 0 grader
I Juni är det ganska varmt, från ca +15 till +25 grader
Nederbörd: det kommer 1000 – 2000 mm regn/år
Vegetation: I Kroatien är det en hel del lövskog mot den inre delen av landet men längst kusten är det Medelhavsvegetation.
Industri: I Kroatien finns det inte så mycket industrier, det finns några olja och naturgas industrier samt Bauxit industrier.
inv/km²: 77 st

(K.N)

Det här är Kroatien, ytan är ca 56.500 km2 Kroatiens huvudstad är Zagreb.



Bernadotte vid Loch Ness

Chacha bloggen, Rolf-Achmed is in the house och jag tänkte dela med mig om familjens lilla resa till Loch Ness.


I förmiddags åkte vi till Loch Ness för att hälsa på Loch Ness-odjuret.
Men då blir ju såklart min dotter Ursula-Greta hungrig i bilen, men som tur var hade Agnes-Grus några kidney pajer i ryggsäcken som hon gått upp och lagat klockan 04.00 på morgonen! Jag förstår inte hur hon orkar?! Men Ursula-Greta blev mätt så vi hoppas att hon inte behöver äta på minst tre timmar till.
Men efter en ganska lång men rolig bilfärd från Glasgow med många billekar var vi framme.
Precis när vi hade kommit dit blev Ursula-Greta hungrig igen (stön) så då var vi tvungna att hitta ett matställe eftersom de små kidney pajerna var slut.
Tillslut hittade vi en resturang som såg mysig ut med klassiska skottska maträtter som till exempel; Haggis som är Skottlands mest populära maträtt, den innehåller lever, inälvor, havregryn, lök och olika kryddor.
När vi hade läst menyn gick vi därifrån.... och vi hittade en liten mysig korvkiosk istället.
Efter den utsökta korven men lite kethup på fotade vi lite nya profilbilder till facebook vid sjön.
Jag tänker inte lägga upp några idag men jag kan säga att jag skulle nog passa i Top model!

Loch Ness är en sjö som är 35km lång och upp till 1,5 km bred och man hittar den i Edinburg. Vi kan väl säga att den är lite större än vattenpölen utanför tältet hemma i landet brunsås.
Tyvärr hittade vi inget monster så vi är lite besvikna :(
Men den här finfina bilden som jag har lagt upp här ovanför tog min dotter Olga-Petronella. Visst föddes hon med en talang?!
På bilden kan vi också se Urquhart Castle som byggdes i början av 1200-talet.
Nästan lika gammalt som min fru! Hohohoho ;)


Men eftersom vi är här för att lära oss lite om Skottland frågade jag kocken på den första resturangen och han berättade lite om traditionell skottsk mat så jag tänkte berätta lite för er;
Det är få platser i Skottland som ligger längre bort än 70 km från havet så fisk och skaldjur är populärt på menyerna men man kan kan också få tag på topklassigt kött från får och boskap.


Vi hörs! Pussar och Kyssar från Rolf-Ahmed! <3

S.Ö.

Skottland

ja tja bloggen!
Jag, Rolf-Ahmed is in the house!
Jag tänkte berätta lite om Skottland eftersom vi är här nu.
Det finns faktiskt mycket mer spännande saker än män i kjolar! Jag vet, svårt att tro!
Men det är faktiskt sant!



KORT FAKTA :

  • Största stad :Glasgow
  • Språk: engelska
  • Folkmängd:ca 5 094 800 homo sapiens

HISTORIA:
På 840-talet uppstod ett kungarike vid namn Alba som sedan bytte namn till Skottland.
Klanerna styrde i sina områden och vikingarna styrde ute på öarna.
Från 1300-talet och framåt låg England och Skottland i krig med varandra flera gånger, och Skottland samarbetade ofta med Frankrike.
Fram till 1700-talet var Skottland ett självständigt kungarike men blev sedan en del av England.
Alltså är Skottlands historia mer eller mindre Englands historia.

(S.Ö)

Skottlands geografi


Klimat: tempererat kustklimat

Nederbörd: ganska stor nederbörd i väst och liten nederbörd i öst.

Temperatur: medeltemperatur i januari: 0 - +5 C
medeltemperatur i juli: +10 - +15 C

Vegetation: blandad barr och lövskog men mer barrskog i norr

Gruvor/industri: Skottland har inte så mycket industrier, de har ett skeppsvarv, en metallindustri och en stenkols gruva.

Etnisk sammansättning: skottar.

Folkmängd: ca.5094800 människor

Befolkningstäthet: ca. 64 inv/km2
Tätare befolkning i syd än i norr.

Problemområden: Störst problemområden i väst, där finns stödområden som hjälper till.

(S.Ö)


Familjen Bernadotte (Den bortglömda delen)

De bor i ett lyxigt tält utanför High Caparall, har lite svårt med ekonomin.

Mamma: Agnes-Grus Bernadotte, överbeskyddande, älskar att laga mat, virrig.

Pappa: Rolf-Ahmed Bernadotte, ölmage, pratar svenska med persisk dialekt, flummig, lite bögig till beteendet, är otrogen med Grill-Britt.

Dotter: Ursula-Greta Bernadotte, seg, efterbliven och alltid hungrig.

Dotter: Olga-Petronella Bernadotte, supersmart, kan allt, en riktig talang, ett riktigt stjärnbarn.

Nanny: Grill-Britt Saade: släkt med Eric Saade, gillar inte Agnes-Grus, är otrogen med Rolf-Ahmed, älskar barnen, snäll.

Bil: Styrbjörn, åker snabbt, snäll, bra radiokanaler, omtänksam, bränsle:Agnes-Grus matrester.

Spanien

Man tror att de första människorna kom till Spanien för 500 000 år sedan från Asien. Spaniens har påverkats av både Afrika och Europa pga Spaniens position.

Under antiken var Spanien både grekiskt karthagiskt och romerskt.

På 400-talet hade Visigoterna ett instabilt styre över Spanien. Efter 300 år blev de erövrade av kalifatet, muslimskt styre, som inte fören 1200-talet föll de för olika kristna småriken. De två största rikena, Kastilien och Argonien, förenades genom giftermål 1479. Efter några år av krig med Portugal och Detta räknades som början på det moderna Spanien. Nu övergick de flesta till kristendomen.

Runt den tiden, 1492, upptäckte Christofer Columbus Amerika och under 1500-talet började Amerika koloniseras. Den stora mängden guld gjorde Spanien rikt mäktigt och Spanska imperiet grundades.

På 1700-talet försvagades Spanien och vid 1800-talets början hade de flesta kolonier självständig förklarat sig. Under 1800 talet var de flera inbördeskrig och Spaniens stormaktstid var över.

Spanien blev en demokratisk republik 1931. 1936-1939 var det inbördeskrig i Spanien. Fascister styrde landet till 1975 då ledaren dog och sedan dess har Spanien varit en demokratisk monarki.

/A.E

Sevärdheter i Ungern

Thermalbad & Shopping

Igår på förmiddagen var vi på ett av Thermalbaden i Budapest. Thermalbaden är bassänger uppvärmda av varma källor som finns i olika kurorter runt om i Ungern. Flera av Ungerns Thermalbad (ungefär 50 av 400) sägs ha medicinska egenskaper och ska få en att må bättre, det vi var på var dock bara ett vanligt spa. Efter att ha spenderat förmiddagen på spa åt vi lunch på Hunyadi Restaurant där vi alla åt Gulasch, Ungerns Nationalrätt. Efter lunchen gick vi runt och shoppade på Teréz körút, Erzsébet körút, József körút och Andrássy út. På de tre mindre gatorna där vi gick först fanns en massa små charmiga butiker och cafén. Innan vi fortsatte upp mot Andrássy út stannade vi och fikade på ett av de små caféna. På Andrássy út finns de mer exklusiva butikerna, bland annat Louis Vitton.

/N.K

Sevärdheter i Ungern

Aquincum

Idag har vi varit på Aquincum, en ruin från en romersk stad. Ruinen ligger i Óbudassa en av Budapests stadsdelar (År 106 e.kr blev Aquincum huvudstad i den romerska provinsen Pannonia. Som mest hade staden mellan 30.000-40.000 invånare. I staden fanns en amfiteater badhus.).
Efter att vi hade gått runt bland ruinerna ett tag gick vi till Aquincum museum där flera av de föremål man hittat i Aquincum finns.
Efter en lätt lunch på ett café åkte vi upp till Visegrád, ett gammalt en gammal kunglig fästning som nu byggts om till en turistort. Där ska vi nu stanna över natten och imorgon ska vi fortsätta mot Mátrabergen, ett naturreservat med vackra vandringsleder.

/N.K


onsdag 23 november 2011

Sevärdheter i Österrike

Österrike har många olika sevärdheter och det ligger väldigt vackert med närhet till Alperna. I Alperna kan man vandra och se den fantastiska naturen, men också åka till huvudstaden Wien som man ibland säger är den klassiska musikens stad. I Wien kan man lyssna bland annat på gosskören Sängerknaben och stora musikarrangemang i toppklass. Det finns också fantastiska musikaler på stadens opera-och teaterscener. I Wien ligger också den så kallade Spanska ridskolan som endast har vita Lipizzanerhästar. Dessa hästar är svarta när de föds men pälsens färg ändras till vit när de blir vuxna. Det krävs 4-6 års utbildning för att få rida en skolad häst. Lipizzanerna är ättlingar till den spanska hästen som föddes upp i Lipiza förr, där av namnet på häst och den spanska ridskolan. Ridskolan anses vara en av världens vackraste ryttararenor och används till dressyruppvisningar i världsklass. I taket hänger stora kristallkronor och ryttarna måste bära frack. Utanför Wien finns också en stäpp sjö som är 36 km lång och på djupaste stället endast knappt 2m. I snitt är den 1 m djup och sjön drar mängder av turister som ex seglar, vindsurfar och fiskar där. I Österrike finns mer än 3000 grottor och i staden Graz finns en ca 500 m hög backe som leder till en stor utsiktsplats med ruiner från ett kloster. Det finns även andra sevärdheter i Österrike men jag har inte med allt för då blir det lite långt. (kanske inte tar med allt om spanska ridskolan sedan)
(I.S.B)

Bodilsdottir-maten i Frankrike

Chacha bloggeeen
Viking is in tha house!
Idag när jag om min konstiga adoptivfamilj var högst uppe i Eiffeltornet så började det kurra i Maeds mage. Han är ju hungrig jämt typ, så vi fick springa ner för alla 1665 trappsteg och gå till närmsta resturang. För man vill INTE vara med Maeds när han är hungrig… det brukar inte sluta bra. Lordis ville äta sniglar, en rätt som är typiskt fransk, men alla andra höll på att spy bara vid tanken av det så det blev inga sniglar. Nej, det blev crêpes! Det närmsta man kunde komma hederliga svenska pannkakor.
Efter som jag kan flytande franska dåå så gick jag in i köket och började att prata med resturangchefen om frankrikes matkultur. Det luktade stekos och vitlök och kockarna jobbade väldigt snabbt. Jag fick reda på en hel del. Jag kan berätta lite!.

Det franska köket har mycket att erbjuda, allt från biffar till baguetter. Frankrike är också ostarnas land , det framställs över 500 olika sorters ostar i landet och det är vanligt att avsulta måltiden med desertost. I frankrike gillar man också charkuterier som korv och skinka.
Franska specialrätter finns det gott om. Tex creme brulée, crepes, omelette, chevré och sniglar. För att inte nämna croissanter och baguetter. Det franska köket är faktiskt med i UNESCO:s lista över världsarv och anses vara grunden för alla västerländska matkulturer.

Sedan såg resturanghefen på sin klocka och sa att han hade bråttom för snart skulle det komma ett stort gäng koreanska turister som hade förbeställt mat. Jag gick tillbaka till mitt bord. Gördis var borta, hon stod och flörta med en snygg, ung fransman. Jag fick släpa tillbaka henne till vårat bord och påpeka att hon faktiskt har en fru! Men jag han inte prata allvar med henne länge, för våra crepes kom in. Och de var väldigt goda. Det bästa var att vi inte behövde oroa oss för att Maeds skulle få en hungerattack igen förän sent på eftermiddagen. Men det är ju en annan historia ;)
M.E

tisdag 22 november 2011

Familjen Heligbräck

 
 Den Bossiga, Sportiga och Överbeskyddande pappan Fritiof. 
Ungdomliga, lite galna och Shopaholic mamman vid namn Fiona.
Deras Schitzofrena 5-åriga dotter Inga-Britta.
Ett Adoptiv barn frän Norge som är rejält korkad och som försöker lära sig svenska, Olga-Isabelle heter hon. 

Italien

Kartan över landet !
Italien ser ut som en högklackad sko.

Befolkning: 56,2 miljoner.

Befolkningstäthet: 187 invånare per kvadratkilometer.

Klimat: Runt Italien är det medelhavsklimat medans det är inlandsklimat i bergen.

Nedebörd : Årsnedebörden är mellan 750-1000mm.

Temperatur: I januari är medeltemp från -5 till 0 grader och i juli är medeltemp 20 till 25 grader.
Gruvor och industri: De har inte så mycket industrier bara lite metallindustri och lite kemisk industri.
A.B


Rumänien

Huvudstaden i Rumänien är Bukarest.
De har inlandsklimat och i januari är temperaturen ca 0 till -5 grader och i juli är temperaturen ca 15 till 25 grader.
Den ursprungliga växtligheten är grässtäpp och lövskog och man använder marken till åkermark och betesmark.
Den största industrin är naturgas men man håller också på med olja, kärnkraftverk, metallindustri och kemisk industri.
I huvudstaden bor det mer än 3 miljoner invånare och i övriga landet bor det ca 10-50 invånare per kvadratkilometer.
L.S

Tyskland

karta:
klimatet i Tyskland är det mycket kustklimat och lite inlandsklimat på öster.
Årsnederbörd i .Tyskland är lite olika i städerna T.ex. i München är 1000-2000mm och lite 750-1000 mm men mest i Årsnederbörd i Tyskland är mindre än 500mm.
H.W

England

Årsnederbörden i landet är ca 500-750mm. England har minst årsnederbörd bland dom engelsks öarna.Englands klimat är kustklimat.
England har nästan ingen ursprunglig växtlighet , inte heller någon av dom andra länderna i dom brittiskas öarna. England har inte heller någon åkermark , utom en liten bit utanför London.
England är väldigt likt Sverige i utveckling och levnadsstandard, miljöer, vegetationoch klimat. England har väldigt hög befolkningstäthet speciellt i london som vuxit i befoljning dom senaste 160 åren. Hela england har mycket industri som består mest av järnmalmproduktion, stenkol och oljeraffinaderi.
J.J


England

Storbritanniens huvudstad ligger i England och heter London.

Industrier: Bil-, textil-,Elektronisk-, informations-, flygplans-, kemisk-, skeppsvarvs- och stenkols- industrin.

Årsnederbörden i öster är 500-750mm & 750-2000mm i väst.
Befolkningstillväxten är lite varierande men runt London är den 0,6% eller mer annars är det mellan 0,1-0,6 &.

Problemregioner: Runt London är arbetslösheten 10& eller mer, men på de flesta platserna är det mellan 4-6%.

Medeltemperaturen i Januari är 0-5 grader & i juli är den 15-20 grader.
England har kustklimat.

Jordmåner: Brunjordar och Podsoler.
Markanvänding: Betesmark och Åkermark.

Befolkningstäthet: I London bor det mer än 3 miljoner invånare.
I övrigt bor det 100-200 invånare / kvadratkilometer.
E.T

Tyskland

Klimat – Det är kustklimat och inlandsklimat.
Nederbörd – Mellan 50-100 cm och 100-200 cm varje år.
Temperatur – Medeltemperaturen i januari är från -5 grader till 0 grader och från 0 grader till 5 grader. Medeltemperaturen i juli är från 10 grader till 15 grader och 15 grader till 20 grader.
Vegetation – Hedmark, torv, lövskog, boskapsskötsel, åkermark, vete m.m.
A.S

Skottland

Skottland ligger längst i norr på de Brittiska öarna. Det är kustklimat, och regnar därmed väldigt mycket.
Skottlands ursprungliga vegetation är barrskog och lövskog. Runt Glasgow finns det industrier där man utvinner stenkol. Det finns även metallindustrier och skeppsvarv.
Skottland är mycket glesbefolkat.

S.Joh

Ungerns geografi

I Ungern har man inlandsklimat och det regnar mycket lite. I Juli ligger medeltemperaturen på 20-25º c.
Den ursprungliga vegetationen i Ungern är lövskog men även grässtäpp förekommer.
I Ungern finns naturtillgångarna Naturgas, Olja och Bauxit.
Ungerns befolkningstäthet är ca 50-100 personer per km².
Den förväntade livslängden i Ungern är 65-75 år och man har en spädbarnsdödlighet som är mindre än 20%.
I Ungern har man fler dödsfall än födslar.

N.K

Ryssland

Klimatet: I Ryssland är det inlandsklimat.

Nederbörd: 500 – 750 mm.

Temperatur: I januari är det under 15 grader minus.

Temperatur: I juli är det +15 till +20 grader

Gruvor/Industrin: Kärnkraftverk och kemisk industri.

L.W

Frankrike

Klimatet- i Frankrike är kustklimat och det är också lite Medelhavsklimat där medelhavet gränsar.

Nederbördet- per år kan bli upp till 750mm-2000mm och det sker mest i mitten av landet.

Temperaturen- på vintern är från -5°grader- 0° grader och på sommaren är det mellan +15° grader- 20° grader , men på kusten i sydöst är det +20° grader- 25° grader.

Vegetationen- i Frankrike är mest lövskog , men vid medelhavet är det Medelhavsvegetation.

Gruvor&industri- i Frankrike är mycket om dem , det finns 7st industriområden och
4st urangruvor.

Befolkningen- är mellan 1-100 km² och det är mest befolkning i kusten och i dem stora städerna kan det till och med bli upp till
3miljoner.
M.H



Frankrike

Yta: 551 695 km2
Befolkning: 61,5 miljoner
Befolkningstäthet: 93.54 inv/km2
Angränsande länder: Andorra, Spanien, Tyskland, Schweiz, Belgien, Monaco och Luxemburg.
Klimat: Större delen är kustklimat men nere i söder är det medelhavsklimat.
Vegetation: Nästan bara lövskog
Nederbörd: Mestadels 500mm/år men i vissa delar upp mot 2000mm/år.
Temperatur: I januari: -5 – 0 grader . I juli: 20 – 25 grader.
Markanvändning: I norr odlas mycket vete och längs floder odlas mycket druvor.
Gruvor/Industri: Lite av varje man mest oljeraffinaderi, metallindustri, kemisk industri och kärnkraft.

J.B














Spanien


Klimat- Kusten mot medelhavet har medelhavsklimat med svala torra somrar och milda vintrar , med mycket nederbörd. Vid kusten mot Atlanten råder kustklimat med svala somrar milda vintar-grejen. I mitten av landet är det inlandsklimat, med större tempraturskillnader mellan sommar och vinter.

Nederbörd- Det regnar ganska lite vid medelhavskusten och i landets centrala del. Något mer nederbörd i nordvästra delen mot Atlanten.

Tempratur- Ganska mycket varmare än i Sverige, särkilt i landets sydvästra del. På vintern är det betydligt varmare längs kusterna.

Vegetation- Större delen av landet har lövskog men längs kusterna är det medelhavsvegetation, det är ett klimat där mycket saker odlas som örter, druvor och oliver. Jorden är rödaktig och är en blandning mellan kalkrik jord och ökenstoft. Bränder är mycket vanliga vid i medelhavsvegetation.'

Gruvor, industri- Mycket järnmalm och metallindustri. Det finns uran på flera ställen i landet och lite olja utanför Barcelona. Det finns flera kemiska industrier.

Befolkning- Det bor mycket folk kring Madrid och i de stora städerna. Folk bor också tätare längs kusterna.

A.E

Ungerns historia


Några viktiga händelser i Ungerns historia är:

!918 – Ungern blir självständigt efter att vinnarna i första världskriget löser upp dubbelmonarkin Österrike-Ungern.

1944 – Ungern ockuperas av Nazityskland

1945 – Sovjetunionen befriar Ungern från Tyskarnas ockupation

1949 – Ungern blir en kommunistisk folkrepublik

1990 – Ungern håller sitt första fria val efter kommunisttiden

Dessa händelser har varit viktiga för Ungerns historia eftersom de har förändrat hur man levt och hur landet styrts. Folkets livstil blir annorlunda beroende på vilka som är vid makten hur dom styr och vilka tillgångar man har tillgång till.

N.K

Grekland

temperatur: (+5 till +10 C) i januari och (över +25C) i juli

högtryck och vind: högtryck i januari och lågtryck i juli
nederbörd: årsnederbörd och havsströmmar = 500- 750 cm

klimat: Medelhavsklimat

vegetation: Medelhavsklimat , lövskog.

gruvor/ industri: oljeraffinaderi, metallindustri, kemisk industri, bauxit, elektronisk industri och skeppsvarv.

Befolningstäthet: invånare per km2 200 eller mer i Athen.

P.P