Chacha bloggen! viking is in tha house igen och denna gången med ett gudomligt recept på Frankrikes nationalrätt! Cassoulet heter den och jag åt det idag, mycket prisvärt.. något ni blogg-stalkers måste prova!
Men jag måste också meddela att Frankrike har lite olika nationalrätter. Vissa påstår att det är kokt kanin (euuuww), andra att det är kött och pommes frittes och jag påstår att det är Cassoulet. Eller 118 100 sa det till mej iallafall :/
Hur som helst, det är en slags gryta som består av kyckling, bönor, korv m.m.
Här kommer receptet, jag fick det från mitt favoritprogram halv åtta hos mej!
Ingredienser
grytbitar, t ex lamm
kyckling, gärna lårbitar
2 2 st chorizo, bratwurst eller annan smakrik korv
2 2 st morötter
0.25 0.25 st rotselleri
2 2 st vitlöksklyftor
3 3 st gula lökar
2 2 msk olja
100 100 g rökt sidfläsk eller bacon
rosmarin, timjan eller oregano
2 2 burkar konserverade tomater
1 1 dl rött vin
1 1 st ekologisk buljongtärning
0.5 0.5 burk svarta bönor
1 1 burk vita stora bönor eller motsvarande mängd blötlagda
kyckling, gärna lårbitar
2 2 st chorizo, bratwurst eller annan smakrik korv
2 2 st morötter
0.25 0.25 st rotselleri
2 2 st vitlöksklyftor
3 3 st gula lökar
2 2 msk olja
100 100 g rökt sidfläsk eller bacon
rosmarin, timjan eller oregano
2 2 burkar konserverade tomater
1 1 dl rött vin
1 1 st ekologisk buljongtärning
0.5 0.5 burk svarta bönor
1 1 burk vita stora bönor eller motsvarande mängd blötlagda
Tips
I traditionella recept använder man gås- eller ankfett och speciella korvar från Toulouse
Gör så här
1. Tärna köttet och korven i bitar om 2–3 cm. Hacka grönsaker och lök. Hacka sidfläsk eller bacon i mindre bitar. Fräs det tillsammans med lök, morot och selleri i lite olja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt de hackade kryddörterna och bönorna, om du använder torkade, blötlagda. Om du har grytkött som behöver koka längre för att bli mört, lägg i det nu.
2. Tillsätt konserverad tomat, vin och buljongtärning, häll på vatten om det behövs och låt koka i cirka 20 minuter. Tillsätt korv och kyckling i bitar.
3. Koka tills köttet är klart. Tillsätt sist de konserverade bönorna. Värm och servera med gott bröd. Grytan blir ofta ännu godare dagen efter.
bon appétit !!! KramKram Vikiing <3 (M.E)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar