fredag 2 december 2011

Grekland

Historia: Under bronsåldern som varade från cirka 3600 f. Kr till 1050 f. Kr uppstod Europas äldsta kända högkulturer i Grekland. De mäktigaste kulturerna var den minoiska kulturen på Kreta, den kykladiska på öarna i Egeiska havet och den helladiska på fastlandet.

Under antiken fanns det ett stort antal stadsstater i Grekland, det vill säga riken som bestod av en stad och marken runt det. Stadsstaterna grundade kolonier längs Medelhavets kuster. Stadsstaterna handlade mycket med varandra, men ibland låg de i krig. Under peloponnesiska kriget på 400-talet före Kristus stred
Athen och Sparta mot varandra.

På 300-talet före Kristus ingick Grekland i Alexander den stores rike och vid den tiden då Kristi födelse blev området en romersk provins. Från 400-talet efter Kristus och fram till 1400-talet var större delen av Grekland för det mesta en del av Bysantinska riket. Kyrkan och klostren hade mycket makt under den tiden. På 1400-talet erövrade det turkiska osmanska riket Grekland.


I börja av 1800-talet började gjorde grekerna motstånd mot turkarna och krävde att landet skulle bli självständigt. Viket ledde till krig 1821, men landet blev fritt år 1829. strax därefter blev det en monarki. Relationerna med turkarna var spänd och 1920 bröt ett krig ut som grekerna förlorade. En miljon kristna greker flydde från Asien till Grekland och många muslimer flydde många muslimer flydde från norra Grekland till Turkiet. Händelserna under 1920- talet är fortfarande en av orsakerna till att länderna inte kommer överens idag. Detta märks tex. På Cypern som är uppdelad i en grekisk del och en turkisk del.

Under 1900- talet var situationen i landet mycket orolig. Det förekom inbördeskrig och militärkupper under denna tid. Många greker var arbetslösa eller hade ont om pengar och fler miljoner utvandrade. År 1974 tog militären makten genom en kupp. De avskaffade monarki och styrde landet som en diktatur. År 1974 störtades diktaturen och Grekland utvecklades till ett demokratiskt land.

(P:P)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar