Min familj och jag har blivit bjudna av hotellet att vara med på en äkta Rumänsk middag ikväll.
Jag hoppas jag kommer gilla något, men jag har fått reda på att det alltid innehåller mycket kött i Rumänsk mat och att de vuxna alltid dricker ett glas tuica (konjak) innan middagen.........
Några vanliga maträtter i Rumänien som skulle vara med ikväll var typ något som hette Ardei umpluti (fyllda paprikor) och Sarmale (koldolmar) och tre olika sorters soppor med mycket grönsaker, köttbullar och massa konstiga grejer i.
Jag har tagit fram receptet på Sarmalen:
INGREDIENSER 4 portioner/st.
2 st | vitkålshuvuden, medelstora |
1 burk | surkål, avrunnen (spara spadet) |
Fyllning:
750 gram | fläskfärs, mager |
250 gram | rimmat fläsk |
6 msk | olivolja |
1 st | gul lök, stor (eller 1½ smedelstor) |
8 st | vitlöksklyftor (eller 1 solo-vitlök) |
2,5 msk | ris |
0,6 dl | vatten, kokande |
1 st | brödskiva, tjockt skuren |
2 msk | dill, finskuren |
2 tsk | timjanblad, färska |
1 st | Tabasco efter smak |
2 tsk | salt |
1 tsk | svartpeppar direkt från kvarnen |
2 msk | vatten, kallt |
Till surkålsspadet:
7,5 dl | vatten |
10 st | svartpepparkorn, hela |
4 st | lagerblad |
För "monteringen" av rätten:
4 st | färska dillkronor |
500 gram | bacon |
500 gram | tomater, skivade |
För serveringen/garnityr:
1 påse | riven västerbottenost, 150 g |
2 dl | crème fraiche |
2 st | paprikor, röda |
(L.S)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar