måndag 28 november 2011

Mat i ÖSTERRIKE


Matdags

Hej igen alla som står ut med livet. Här kommer lite om maten i Österrike och vad vi har ätit här. I Alperna åt vi nästan bara den traditionella Wienerschnitzeln med pommes frites och Gulaschsoppa. Ralf-Åke åt såklart potatissallad till Wienerschnitzeln eftersom det är typ finare. Det var faktiskt riktigt gott eftersom jag älskar friterat. Mamma tröttnade lite på schnitzel ganska fort eftersom det är så friterat men Lars-Olof-Leif-Bengt tyckte om det minst lika mycket som mig. Wienerschnitzel är liksom typ en köttskiva som är panerad med ströbröd och sedan friterad i olja eller ister. Gulashsoppan var faktiskt helt okej den med. Mycket godare än den svenska skiten. En dag testade vi en annan Österrikisk rätt som kallas Knödel. Det är såååå vidrigt. Jätteäcklig, tom Ralf-Åke spottade ut den, fast mamma tyckte typ om den. Det är väl så med vuxna, dem gillar typ allt. Lars-Olof-Leif-Bengt spydde. Ni undrar nog vad detta är för något, asså det är typ en vetedegsboll som har olika slags fyllningar i sig och det är askladdigt. Tänk dig!
Till all mat i Österrike får man också asmycket sallad och dem älskar kummin som är den äckligaste kryddan som finns. Vi har också testat många olika korvar här i Österrike och det var nog det godaste av allt. Det finns också flera efterrätter här som är helt okej. Några traditionella är Apfelstrudel och Sachertårta. Apfelstrudel är nästan som äppelpaj fast typ tjockare, kommer ett recept på det sedan. Ralf-Åke åt Apfelstrudel typ varje dag i Alperna men jag själv lever på Sachertårta. Ralf-Åke hittade faktiskt lite historia om Sachertårtan. Det var typ en 16-årig kung som typ uppfann en chokladtårta med aprikosmarmelad i och chokladglasyr ovanpå. Detta var typ år 1832 och denna kung hette Sacher i efternamn och därför så skulle det såklart heta Sachertårta Men vem bryr sig om sån tråkig historia, var bara Ralf-Åke som tvingade mig berätta så här kommer istället ett recept på Apfelstrudel.

Ingredienser


5 dl  vetemjöl

1 nypa(or)  salt

1 st  ägg



1,25 dl  vatten


Fyllning
80 gram  russin


2 msk  ljus rom





1,5 dl  skorpmjöl
100 gram  smör
1,5 kg  äpplen, syrliga
80 gram  nötter
1,5 dl  socker

Tillagning

1. Arbeta ihop mjöl, salt, ägg, olja och ljummet vatten till en smidig deg. Låt degen vila i 30 minuter. Lägg den sedan på en mjölad handduk, kavla ut den och pensla med olja.

2. Mjöla in händerna väl, för försiktigt in dem under degen och dra den varsamt utåt tills den är mycket tunn. Skär bort de tjocka degkanterna och spara dem.

3. Droppa rommen över russinen. Rosta skorpmjölet i lite smör och strö det över degen.

4. Skala äpplen, kärna ur dem och skiva dem tunt. Blanda dem med russin, nötter, socker, kanel och citronsaft och fördela blandningen över degen.

5. Rulla ihop allt till en tjock rulle, vik in degändarna och tryck ihop dem. Dekorera ovansidan med degresterna (från utkavlingen) och picka rullen med en gaffel.

6. Värm upp ugnen till 180 grader. Smält resten av smöret. Lägg rullen på en smörad plåt, pensla den med smör och grädda 30-45 minuter i ugn; pensla då och då med smält smör.

7. Tag ut apfelstrudeln, skär den i smala portionsbitar, pudra över florsocker och servera medan den fortfarande är varm.

En läskande bild på apfelstudeln med glass!
(B.S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar