Island är ett nordiskt land som ligger mitt ute i Atlanten. Island är en ö som är helt av stelnad magma från alla vulkanerna där ute. Island har inte så mycket lövskog, men en del barrskog, fast mest tundra, kalfjäll och glaciär. Island har arktiskt klimat största delen men också kustklimat längs vänstra kusten.
För länge sedan, var Island betydligt mindre. Det var mycket vulkanutbrott som gjorde ön större och större, och det finns flera aktiva vulkaner där än idag.
Inga människor fanns på Island från början, utan de kom dit med båt på vikingatiden.
Vi åkte till Island för att uppleva naturen, kolla på vulkaner, bada i varma källor och rida på Islandshästar. Vi bodde i en mysig stuga i kanten av Reykjavik. Lisa och jag hade anmält sig till att vara med på Islandshästlångritt, medan resten av familjen var inne i stan och kollade in nattklubbarna i Reykjavik. Vi red flera mil genom det vackra landskapet, gigantiska ställen med bara gräs och sten. Vi kom tillbaka 2 dagar senare, då hela familjen tillsammans åkte till de varma källorna för att bada. Jonte och Albin roade sig med att försöka trycka in lera i varandras munnar, medan jag, Hussein och Lisa bara slappade. Efter vi hade badat, gick vi och åt på resturangen vid de varma källorna. De hade typisk, Isländsk mat som skyr, hangikjöt, kleinur, laufabrauó och bollur. Bara mat som vi äter på Island, eftersom det smakade rätt annorlunda. Hangikjöt är också Islands nationalrätt.
Recept på Isländsk bondsallad
300 g kallrökt lammstek
1 röd paprika
1 isbergssalladshuvud
200 g champinjoner
1 späd purjolök eller salladslök
4 mogna tomater
1 dl skyr (isländsk yoghurt), alt grekisk yoghurt
1 röd paprika
1 isbergssalladshuvud
200 g champinjoner
1 späd purjolök eller salladslök
4 mogna tomater
1 dl skyr (isländsk yoghurt), alt grekisk yoghurt
Gör så här
1. Tärna ned lammsteken i fina tärningar. Bryn dessa lätt i en stekpanna eller kastrull. Lägg sedan i champinjonerna som du delat i fyra delar och
2. Låt dessa fräsa med.
3. Skala och tärna paprikan, skölj och skär ned löken. Tärna paprikan och
4. Lägg i den tillsammans med löken i stekpannan. Smaka av med salt och
5. Peppar.
6. Smaksätt skyr med salt.
7. Dela salladshuvudet på mitten, lägg i skyr-dressingen och sedan fyller du
8. Den med lamm och grönsaksragun samt den tärnade eller skivade tomaten.
9. Lägg den på den andra halvan av salladshuvudet och ät det som en wrap.
(E:B)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar