En av de många sevärdheter i Italien är den ellipsformade amfiteatern Colosseum i Rom, som uppfördes av kejsar vespa sianus mellan 70-80 f.kr som snare slutfördes av sonen Titus. Det man gjorde på Colosseum var strid mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel. Ibland brukade man sätta ut kristna på Arenan för att bli dödade av lejon. Colosseum kunde ta upp emot 87000 åskådare och hade en omkrets på 524 meter bred- 50 meter hög
Colosseum fick sitt namn efter en koloss, det vill säga den gigantiska staty av kejsar Nero som stod vid sidan av den stora byggnaden . Den 40 meter höga statyn är gjord av brons. Colosseums officiella namn är den flaviska amfiteatern, eftersom den flaviska ätten hade kejsarmakten då
Kolossen av Nero smältes senare ner för tillvekning av vapen, Colosseum drabbades också genom att armeringen drogs ut och smältes ner till vapen, vilket gjorde att byggnaden försvagades och leddes till att en del av byggnaden rasade vid ett jordskalv. Efter detta har enorma mängder marmor bortförts från byggnaden till bland annat bygget av San Peterskyrkan. Den del av Colosseum som nu återstår är ett mycket populärt turist mål
San Peterskyrkan är en kyrkobyggnad som är belägen i Vatikanstaten och är katolicismen San Peter kyrkan är uppkallad efter apostslen Petrus, som led martyr döden omkring år 64 e.kr, och som antas har blivit begravd på denna plats
Basilikans grundsten lades den 18 april 1506. Och 120 år senare 1626 kunde påven urban VIII inviga kyrkan
Peterskyrkan var den otvivelaktigaste den största kyrkan mellan år 1626 och 1889. från 1990 börjar man tro att den stora kyrkan None-Dame la paixso ligger i Elfenbenskusten är större.
I Peterskyrkans inre finns 800 koloner, 390 kolossala skulpturer om framställda av tavertin från Tivoli, Carrara marmor, bronsingången från portiken till kyrkan ut görs av en stor brons dörr som är skapad arkitekten Filarete
Mat
Italien har en massa mat rätter men pizza, förknippas mest med Italien. Italien har många maträtter som t.ex risotto som är en utav några nationalrätter som finns i landet.
receptet
1. Fräs ris och smör i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt den uppvärmda buljongen, och hälften av vinet, lite i taget. Sjud under omrörning i ca 35 - 40 minuter.
2. När riset fortfarande har tuggmotstånd slå på resten av vinet. Salta och peppra efter smak och avsluta med att hälla i grovriven parmesanosten.
3. Smaka av med salt och peppar.
Variationer:
För mer smak: Fräs lite finhackad schalottenlök i smöret tillsammans med riset.
Svamprisotto: Fräs schalottenlök och lite god svamp i ex Portabello, kantareller, karljohansvamp eller skogschampinjoner. Byt gärna ut buljong mot svampbuljong.
Skaldjur: kräftstjärtar, räkor och hummer passar också bra att röra ner i slutet innan man serverar risotton.
Delux: Tryffelolja höjer smaken, ca 1 msk.
receptet
1. Fräs ris och smör i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt den uppvärmda buljongen, och hälften av vinet, lite i taget. Sjud under omrörning i ca 35 - 40 minuter.
2. När riset fortfarande har tuggmotstånd slå på resten av vinet. Salta och peppra efter smak och avsluta med att hälla i grovriven parmesanosten.
3. Smaka av med salt och peppar.
Variationer:
För mer smak: Fräs lite finhackad schalottenlök i smöret tillsammans med riset.
Svamprisotto: Fräs schalottenlök och lite god svamp i ex Portabello, kantareller, karljohansvamp eller skogschampinjoner. Byt gärna ut buljong mot svampbuljong.
Skaldjur: kräftstjärtar, räkor och hummer passar också bra att röra ner i slutet innan man serverar risotton.
Delux: Tryffelolja höjer smaken, ca 1 msk.
Ingredienser
4 dl avvoris |
20g smör 2dl vitt vin |
0,5 L hönsbuljong |
100 gram parmesanost , grovt riven |
(H.A)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar