Matdags
Tyskland har en nationalrätt som kallas Grünkohl mit Pinkel. Om man översätter maträtten till svenska, så blir det grönkål och korv. Tyskland sägs ha väldigt goda korvar. Så vi åkte till en restaurang för att prova på denna rätten. Det var rätt gott. Inte bland det bästa jag har ätit, men värt att smaka iallafall! Det var grönkål, korv, kassler och fläsk. Maträtten äts gärna på vintertid.
Igår kväll ville vi prova på någon annan tysk rätt. Så föreslog mina barn Sauerkraut mit Schweinhaxe, som är en tysk klassiker. Här har ni receptet:
4 fläsklägg på ca 300-400 g, rimmade
6 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
1 lagerblad
Surkål:
400 g surkål
5 dl hönsbuljong
1 krm hela kumminfrön
Till servering:
kokt potatis
1. Lägg fläskläggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och skumma av väl, lägg i kryddorna. Låt sjuda i 1 1/2-2 timmar eller tills köttet släpper från benen.
2. Sätt på potatisen så att den blir klar samtidigt med fläskläggen. Koka upp surkålen i buljongen med kummin, krydda med salt.
3. Lägg upp surkålen och servera med fläsklägg, potatis och senap. (A.S)
2. Sätt på potatisen så att den blir klar samtidigt med fläskläggen. Koka upp surkålen i buljongen med kummin, krydda med salt.
3. Lägg upp surkålen och servera med fläsklägg, potatis och senap. (A.S)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar