Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till alperna i södern. Ju längre ut i södern man kommer desto mer berg och ojämnt landskap finns det. En typisk skog i tyskland är en blandskog av granar, bokar och andra löv träd.
Tyskland har en känd national park som heter harz.
I harz finns det åtskilliga djur arter och många oberörda naturområden.
Vi bestämde oss för att åka till harz.
Det var en solig dag och vädret var mild. Luften var frisk och det doftade nästan wonderbaun gran. Fåglarna kvittrade muntert och man fick ett glädjerus av lycka. Men vi hade väldigt bråttom till nästa flyg så det blev inte så långvarigt.
Mat
Det tyska köket utgår oftast från kött framför allt fläsk, nötkött och kyckling. Det finns ett stort utbud av korv och andra charkvaror. Det finns flera traditionella maträtter från olika tyska landskap. Kallskuret är vanligt som lunchrätt eller som tilltugg till öl eller vin. Vanliga tillbehör är bröd och potatis grönsaker förekommer ofta i stuvningar och soppor.
Det tyska köket har sedan medeltiden haft stort inflytande på bland annat det svenska köket.
Wienerschnitzel. Panerad kalvfilé som stekts eller friterats. Klassisk tysk Wienerschnitzel är klassikt med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris.
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor. Potatis i någon form är gott till wienerschnitzel - välj mellan kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, klyftpotatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Köp ca 1 cm tjocka kalvinnanlår. Skinkschnitzlar går också bra.
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor. Potatis i någon form är gott till wienerschnitzel - välj mellan kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, klyftpotatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Köp ca 1 cm tjocka kalvinnanlår. Skinkschnitzlar går också bra.
Ingredienser till Wienerschnitzel:
4 port wienerschnitzel
- 4 skivor kalvinnanlår (ca 500 g), eller skinkskivor
- 4 krm salt
- 2 krm vitpeppar
- 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2 dl ströbröd
- 2 msk smör och 2 msk olja (ex. solrosolja) till stekning
- Till garnering: 4 citronskivor
- 8 sardellfiléer
- 4 msk kapris
- Tillbehör: 4 dl kokta gröna ärter
- Kokt potatis, pommes frites, kall tysk potatissallad, klyftpotatis eller
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar