måndag 5 december 2011

Maträtt från Danmark

Heeeeeej!
Precis vart på resturang och ätit. Alla 5 tog samma maträtt och det blev de så kallade Frikadeller !
Frikadeller är små små liknande köttbullar. I dom är det oftast nöt eller kalvfärs. Men ibland kan de också vara Lamm, Fläsk eller fågel färs. Frikadellerna kokas i soppa eller buljong till skillnad från svenska köttbullar som vi oftast steker. Kålsoppa är en klassisk rätt till Frikadellerna. Frikadellerna var mycket vanligare än vanliga köttbullar på 1700-1800 talet.
Recept till Kålsoppa och Frikadeller!
Till soppan:
1/4 vitkåls huvud
1/2 rotselleri
2 palsternacka
2 morrötter
1 gullök
4 vitlöks klyftor
4 lagerblad
8 svartpepparkorn
8 kryddpeppar
4 krm riven muskot
1/2 tsk selleri salt/
2 stjälkar
salt

Finhacka allt lägg i en kastrull och täck allt med vatten nästan ända upp till kanten.
Det ska koka under lock i ca en timma på medelvärme.
Frikadellerna-
400 g kalvfärs eller blandfärs
2 äggulor
1 msk ströbröd
1 liten gullök
1 msk smör
salt peppar

Finhacka löken och stek den gyllenbrun i smöret. Blanda ihop resten av ingredienserna i en bunke och tillsätt löken som fått svalna. Rulla till små bollar och låt dom stå i rumsvärme till det är dags att lägga i dom i soppan. Det är bra om man gör frikadellerna under tiden soppan kokar så dom får stå sig lite, dom blir då fasta av att ströbrödet svällt lite och faller inte sönder i soppan.
När soppan är klar höjer du värmen och lägger i frikadellerna.
Dom e klara efter att fått koka i ca 10 minuter.
Kylan utomhus är perfekt nu,så jag ställer soppan på balkongen och där håller den i en 2-3 dagar och utan frikadellerna i en vecka.

Så nu ska jag sova så är vi nog hemma snart!
Kram!
(H.B)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar