TILLBAKS FRÅN RESTURAAAAANGEN!
Kom precis hem till rummet från en originell spansk restaurang. Nu sitter jag här och bloggar lite med Marcus. Vi var både mycket nöjda med vad vi beställde och det var riktigt härlig stämning på restaurangen! Var en trubadur där som spelade lite så där flamenco stil på en gitarr. Marcus åt bläckfisk ”calamares” och jag käkade en klassisk paella. Paella är Spaniens nationalrätt och man kan ju inte vara i Spanien utan att prova det! Paella är en rätt med ris kött och grönsaker från båda land och hav, till exempel är musslor ofta en dekorerande del av rätten. Köttet kan ofta bytas mot fisk, skaldjur, kaninkött osv men det vanligaste är kyckling. Såsen innehåller bland annat tomat, saffran och paprika. Jag tyckte att det var väldigt gott men lite speciellt, jag fick min med kyckling men ångrade att jag inte beställde skaldjur istället. Till paellan serverades vitt lantbröd (typ baguette) och dom rekommenderade det kalla rosévinet så starkt att dom nästan tvingade de på oss. Trots det var kyparen härlig och charmig. Billigt var det faktiskt också. Juste, träffade en svensk familj på restaurangen som var ifrån Göteborg, rolig slump!
Kopierar in ett recept på paella här!
Ingredienser 6 pers.
125 g ärter
1/2 g saffran (1 paket)
3 dl långkornigt ris
20 blåmusslor
200 g crabfish
15 skalade räkor
1 kyckling
1/2 purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1/2 dl vitt vin
1 1/4 liter kycklingbuljong
salt och malen svartpeppar
olja att steka i
persilja
1/2 g saffran (1 paket)
3 dl långkornigt ris
20 blåmusslor
200 g crabfish
15 skalade räkor
1 kyckling
1/2 purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1/2 dl vitt vin
1 1/4 liter kycklingbuljong
salt och malen svartpeppar
olja att steka i
persilja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Skala räkorna, dela crabfishen i mindre bitar, stycka kycklingen i åtta delar och bryn delarna i ugn i ca 40 minuter.
2. Skala och hacka halva löken och vitlöken och fräs det i olja utan att det tar färg. Tillsätt ris och saffran, låt fräsa en kort stund. Tillsätt buljong, koka upp och häll över i en ugnssäker form. Täck med aluminiumfolie och ställ in formen mitt i ugnen i ca 25 minuter.
3. Fräs resten av lök och vitlök i en annan kastrull. Häll på vitt vin och bräsera musslorna tillsammans med hackad persilja. Hacka och fräs paprika och purjolök. Ta ut ur ugnen, rör ner paprika och purjolök och krydda med salt och peppar. Lägg på musslor, räkor, crabfish och kyckling och fördela till sist ärterna över alltsammans.
(A.E)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar