måndag 5 december 2011

Matdags i England

Hej bloggen!
Calle in the house!
Har precis ätit en stor typiskt engelsk frukost bestående av rostat bröd, äggröra, bacon, grillade tomater och korv. Det fanns andra saker också, bl.a. Stekt njure! Det vågade ingen i min familj prova.
Till lunch tror jag att vi ska äta Fish and Chips. Vi har inte gjort det än. Mamma tjatar om det hela tiden, hon säger att man skulle kunna säga att det är England nationalrätt.
Jag frågade henne exakt vad det var. Svaret jag fick var friterad fisk, panerad och stekt med vinäger med tjocka pommes frites och ibland grönt ärtmos. Låter inte så dumt tycker jag!
En annan intressant matvana här som vi provade igår är ”afternoon tea”. Den är mellan klockan 15 och 17. Vi drack te med mjölk och te och åt mackor med gurka, lax, skinka och ägg. Jag åt mest scones med lemon curd. Det var supergott, skulle vara gott att införa afternoon tea här i Sverige också.
Här är det också populärt med pajer. Pajerna kan vara fyllda med söta saker som frukter, bär och kräm. Men kan också vara fyllda med mer matiga alternativ kyckling och svamp.
Något som jag verkligen tycker är gott och har ätit nästan varje dag är pudding. Jag gillar den söta varianten, som är mjuk och geléaktig.
Förresten, mamma gav mig receptet på Fish and chips, here you are!

Antal portioner: 4
Ingredienser
1 kg potatis, fast sort
600 g torskfiléer
frityrolja
salt
Panering:
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
Till servering:
vinäger
1. Skala och skär potatisen i 1 cm tjocka stavar och 4–5 cm långa stavar och lägg dem i kallt vatten. Låt stavarna rinna av väl före friteringen, torka dem med hushållspapper eller handduk. Hetta upp oljan till 170° och fritera den skurna potatisen i omgångar, den ska bara få en lätt, gul färg. Ta upp potatisen och låt den rinna av.
2. Blanda mjöl och salt till fiskens panering, vispa upp ägget i en kopp. Arbeta först in ägget i mjölblandningen och sedan i mjölken, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Doppa fiskbitarna i smeten och fritera dem, några i taget, i ca 5 minuter eller tills de fått vacker guldgul färg. Lägg dem sedan på hushållspapper att rinna av.
  1. Hetta upp oljan till 200° och fritera potatisen ännu en gång. Den ska bli knaprig och gulbrun nästan genast. Låt potatisen rinna av och salta. Servera genast med fisken och vinäger.
Smaklig måltid
/ Calle (E.T)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar