onsdag 7 december 2011

Ryssland

Rysslands sevärdheter.
Uppståndelsekyrkan är en kyrka i st Petersburg. kyrkan kallas också kyrkan av blodet för att Alexander II mördades på denna plats den 13 mars 1881. Kyrkan är belägen invid Gribojedovkanalen.
Strax efter Alexander II död lät sonen Alexander III påbörja byggandet av uppståndelsekyrkan som ett minnesmonument över fadern. Arbetet skred långsamt fram och kyrkan blev inte färdig för än 1907 efter stora insatser av tsar Nikolaj II.

Grand Hotell Europe är ett lyxhotell i sankt Petersburg. Det öppnades den 28 mars 1875 och ersatte då ett tidigare hotell, omgjort i jugendstil av arkitekt Fredrik Lidvall.

Dagens vinterpalats i st Petersburg är det fjärde vinterpalatset det ursprungliga byggdes 1711-1712 på uppdrag av Peter den store och låg strax intill dagens Vinterpalats. Byggnaden var en anspråks lös två vånings byggnad. Uppenbarligen tröttnade Peter den store på Vinterpalatset för att redan 1721 byggdes vinterpalatset nummer två, efter arkitekten Georg Johann Mattarnovis Ritnignar.

Rysslands natur
På omkring 100 kilometers avstånd från Moskva ligger ett tiotal naturreservat och nationalparker som längs ett pärlband. Det här området marknadsförs som ”Moskvas gröna ring”.
Vid pleshcheyevo-sjön ca 120 km norr om Moskva märks den relativa närheten till staden med 10 miljoner invånare inte. Stora skogar med inslag av både sydlig tajgabarrskog och blandskog dominerar lanskapet. Runt staden Pereslavl och i byarna finns lummig lövskog och mjukt böljande gröna kullar. Sjön Pleshcheyevo är med sina drygt 50 kvadratkilometer en av de största sötvattensjöarna i den europeiska delen av Ryssland. Själva sjön och stora delar av de omgivande landområdena ingår sedan 1998 i Pleshcheyevosjöns nationalpark.
Sjön är känd för att hysa en fiskart som på ryska heter ryapuska eller ”tsarens sill”. Traditionellt fick en ny tsar vid kröningsceremonin alltid ett stort fat med ryapuska. (L.L)

Ryska köket
Varm soppa är vanligt i Ryssland särskilt Borsjtj.
Borsjtj är en soppa som oftast görs på rödbetor, vilket ger den en karakteristisk röd färg. Borsjtj förknippas ofta med Östeuropa och det finns flera lokala varianter i de olika länderna, ex.Ukrainsk, rysk, polsk, litauisk.

Ingredienser
0.5 kg färska rödbetor
100 g palsternacka
300 g vitkål
2 st rödlökar
2 st morötter
100 g rotselleri
1.5 l grönsakbuljong
300 g korv (av favoritsort)
3 st vitlöksklyftor
3-4 st kvistar färsk timjan
3 st lagerblad
Salt och peppar
Smör eller olivolja till stekning
Bladpersilja och gräddfil till garnering.

Gör så här
1. Skala och strimla grönsakerna och löken tunt. Fräs grönsakerna i smör eller olivolja i en rymlig kastrull i 3-4 minuter, utan att de tar färg.

2. Häll över grönsaksbuljongen och lägg i kryddorna. Låt koka 20-30 minuter.

3. Skiva upp korven och låt koka med de sista minuterna. Smaka av med salt och peppar.

4. Serveras med en klick gräddfil och bladpersilja. Har du en rökt svålbit kan du koka med den i soppan för att få extra smak.

(L.L)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar